Teraz jest 8 gru 2021, o 15:02

CX500 Hamulec przód blokuje się

Tu postaramy się pomóc w rozwiązaniu problemów mechanicznych z Twoją Hondą CX
 
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez jackjan73 » 5 kwi 2019, o 16:52

Chyba opanowałem temat blokowania. Igłą rozkalibrowałem minimalnie otwór powrotny w obudowie pompy. Jazd próbna i na razie ok. Hamulec odpuszcza. Zobaczymy jak będzie dalej.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8909
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 19:50
Lokalizacja: Hrubieszów
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez szopen » 5 kwi 2019, o 17:42

no i dobra

 
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez jackjan73 » 5 kwi 2019, o 21:27

Kolejna jazda próbna i dalej OK

 
Posty: 293
Dołączył(a): 7 kwi 2016, o 17:02
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez bromba111 » 7 kwi 2019, o 21:42

Tak myślałem że słabo przetkałeś tą dziurkę.

 
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez jackjan73 » 28 maja 2019, o 21:40

No i dalej się blokuje. Czy można rozwiercić ten otwór powrotny np. do 1-1,5mm?

Avatar użytkownika
 
Posty: 8909
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 19:50
Lokalizacja: Hrubieszów
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez szopen » 29 maja 2019, o 06:21

przeciez nikt tego nie robił, mi działa to w średnicy oryginalnej i wsio jest ok

 
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez jackjan73 » 29 maja 2019, o 20:13

Czy to wina pompy czy zacisków, jak sprawdzić krok po kroku? Przypomnę, że pomaga zluzowanie odpowietrznika. Hamulec blokuje się po przejechaniu kilku kilometrów, nigdy jak stoi w garażu i jest zimny (można dowolna ilość razy wciskać manetkę i odpuszcza) a po przejechaniu dystansu pewnego blokuje się. Co Wy na to?

Avatar użytkownika
 
Posty: 8909
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 19:50
Lokalizacja: Hrubieszów
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez szopen » 29 maja 2019, o 21:19

ja bym w takim przypadku czyścił zaciski, polerował je na ściankach, wypolerowałbym tłoczki, złozył na nowych gumkach i smarze, wymienił przewody hamulcowe na nowe bo stare to zawsze pruchno, zregenerowałbym pompe i jakby dalej się zacinąło to wziąłbym inną pompe na testy i bym oranoleptycznie stwierdził co blokuje, jeśli blokuje zacisk to fizycznie nie ruszysz tłoczka jeśli odkręcisz przewód to i tak będzie dalej stał, jeśli to pompa i wszytsko zawodzi to wymień pompe bo może felerna i problem sie rozwiąze sam.

 
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez jackjan73 » 30 lip 2019, o 12:49

Myślę, że problem ostatecznie rozwiązany. Otwór powrotny w pompie ciągle się zatykał brudem, który zebrała się od góry i przyjął stan stały. Rozwierciłem otwór wiertłem ok fi 0,2-0,3mm i klamka jest dozowalna, nie robi się dębowa i hamulec odpuszcza. Dzięki za sugestie i pomoc.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8909
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 19:50
Lokalizacja: Hrubieszów
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: CX500 Hamulec przód blokuje się

Post przez szopen » 30 lip 2019, o 21:14

czyli to trwało dobre kilka miechów, dziś przyznajesz jednak że czysty układ czyszczony był brudny, a ja chyba nadal będę twierdził że jeśli nie wymieniałeś przewodów gumowych to one ci pruchnieją i zanieczyszczają układ, dlatego fabryczny otworek nie wyrabiał, u wszystkich działa czemu u ciebie miałby nie działać.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości