Teraz jest 26 sty 2022, o 19:10

Wakuometry do synchronizacji

Wszystko pobieżnie o Honda CX500, motoryzacji, sprawach bieżących, narzędzia warsztatowe, zmiany w przepisach drogowych/ubezpieczenia itp.
 
Posty: 2140
Dołączył(a): 7 kwi 2016, o 16:28
Lokalizacja: Pod Krakowem
Galeria: Przesłane zdjęcia

Wakuometry do synchronizacji

Post przez jerry » 20 kwi 2017, o 19:36

Wydawało mi się, że już pytałem, ale nie mogę zlokalizować...

Wiosna przyszła, silnik był zmieniony gaźnik rozebrany wypada sprawdzić, jak wygląda synchronizacja gaźników. No i wypatrzyłem taki coś:

http://allegro.pl/wakuometr-gliceryna-s ... 52688.html

za 120 zł

Jutro będę tam przelotem, warto ?

OPIS:

Kompletny zestaw wakuometrów glicerynowych do synchronizacji gaźników motocyklowych 2 cylindrowych. Wakuometry odporne na wstrząsy i wibracje, wypełnione gliceryną, w związku z tym nie są potrzebne dławiki. Wakuometry posiadają przycisk odpowietrzający na obudowie [otwórz-zamknij]

DANE TECHNICZNE:

-Zakres pomiaru od 0 do -1 bar

-Klasa dokładności 1,6

-Średnica tarczy fi 63 mm

-Gwint zewnętrzny 1/4" [około 13 mm]

-Wypełnienie gliceryna

-Przyłącze mosiądz

ZESTAW SKŁADA SIĘ:

Wakuometr glicerynowy 2szt

Złączka prosta skręcana z gwintem wewnętrznym 1/4" na wężyk 6 x 4 mm 2szt

Wężyk poliuretanowy 6 x 4 mm 1m 2szt

Uszczelka do uszczelnienia gwintu manometru 2szt

Avatar użytkownika
 
Posty: 8972
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 19:50
Lokalizacja: Hrubieszów
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez szopen » 20 kwi 2017, o 19:48

nie wiem ale ja bym z gliceryną nie brał bo gliceryna powoduje zwłoki na odczycie.... próbuj...

 
Posty: 2140
Dołączył(a): 7 kwi 2016, o 16:28
Lokalizacja: Pod Krakowem
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez jerry » 20 kwi 2017, o 20:50

No rozumiem i wydawało mi się, że właśnie po to jest - żeby wskazówki nie latały jak żyd po pustym sklepie i wogóle dało się coś odczytać ..... Ale jaka prawda ... nie wiem. W życiu nie widziałem synchronizacji gaźników ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 8972
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 19:50
Lokalizacja: Hrubieszów
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez szopen » 20 kwi 2017, o 20:59

ja nie wiem, ja mam carbtune a gliceryny nie stosowałem...

 
Posty: 271
Dołączył(a): 5 mar 2016, o 18:55
Lokalizacja: Szamotuły Wlkp
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez masa03 » 28 kwi 2017, o 18:58

ja działam na zwykłych i faktycznie bez dławików nic bym nie odczytał z nich tak biegały...

 
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez Carlo » 3 maja 2017, o 19:32

Glicerynowe sa do układów gdzie występują drgania ewentualnie pulsacja ciśnienia (w pewnych granicach)
Słupkowy dla 2 cylindrów - U rurka jest lepszy do obserwowania różnicy podciśnienia.
W u rurce słupy cieczy są koło siebie - łatwy odczyt
W zegarowych kontrola naprzemienna jednej i drugiej tarczy (dwa gary do ogarnięcia, ale cztery?)
Adam Słodowy
https://www.youtube.com/watch?v=cpThGjODwMQ
i też działa. Można to se ładniej zrobić.

 
Posty: 2140
Dołączył(a): 7 kwi 2016, o 16:28
Lokalizacja: Pod Krakowem
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez jerry » 3 maja 2017, o 21:00

jak usłyszałem myślałem że cx-a synchrinizuje :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 8972
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 19:50
Lokalizacja: Hrubieszów
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez szopen » 3 maja 2017, o 21:19

a kupiłeś już coś?

 
Posty: 2140
Dołączył(a): 7 kwi 2016, o 16:28
Lokalizacja: Pod Krakowem
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez jerry » 3 maja 2017, o 22:16

kupiłem te glicerynowe, ale jakoś nie mam weny do roboty....

 
Posty: 2140
Dołączył(a): 7 kwi 2016, o 16:28
Lokalizacja: Pod Krakowem
Galeria: Przesłane zdjęcia

Re: Wakuometry do synchronizacji

Post przez jerry » 27 maja 2017, o 19:28

Zakupiłem te wakuometry.
Pierwsze podejście wygląda tak:




niestety możliwe, że prawy cylinder lekko podsysał powietrze króćcem - króćce robiłem wiercąc śrubki znalezione w piwnicy, niestety miałem tylko jedno wiertło i to w nienajlepszym stanie .....

Ale gdyby jednak nie podsysał - trzeba to ruszać ?

Rzuci ktoś namiary na pasujące króćce, w jakich sklepach szukać ?

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość